Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 01:26

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτσου

Τις Απόκριες επισκεφτήκαμε και εμείς το καφενείο των Ναζαίων.. Είχαμε ακούσει από όσους το είχαν επισκεφτεί Ναζιώτες και μη , πολύ καλά λόγια και πήγαμε να ελέγξουμε ιδίοις όμμασι.
Η εξωτερική του όψη εντυπωσιακή, καλαίσθητη και σε παραδοσιακό ύφος που αρμόζει στο χωριό μας. Μια αγωνία την είχαμε αν το εσωτερικό του μαγαζιού θα ήταν μια φυσική συνέχεια ή θα επικρατούσαν μοντέρνα στοιχεία. Μπήκαμε μέσα και ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε το υπέροχο πέτρινο τζάκι χτισμένο με την ντόπια πέτρα, τους πέτρινους τοίχους και εμφανή ξύλα στις κάσες αλλά και την στέγη. Πραγματικά, πολύ όμορφη δουλειά! Οι φωτογραφίες μιλούν μόνες τους.


Την μέρα που πήγαμε, Σάββατο των Απόκρεων, το μαγαζί γέμισε με ανθρώπους του χωριού. Παρών και ο Δημήτρης Γεωργίου που ανέλαβε την ανακαίνιση του καφενείου και με τον οποίο προλάβαμε να τα πούμε λιγάκι. Το έργο αυτό ήταν όνειρο όλης της οικογένειας, του Θόδωρα Γεωργίου και των δύο υιών του Κώστα και Δημήτρη, ώστε να μην χαθεί αυτό το ιστορικό στέκι των Ναζαίων που μετράει δεκαετίες λειτουργίας, αλλά και να δίνει μια πνοή ζωής στο ερημωμένο σχετικά με το παρελθόν χωριό μας. Πρόλαβε κάποιες ανησυχίες μας ότι είναι λίγο «κρύος» ο χώρος, λέγοντάς μας ότι σιγά-σιγά θα επιμεληθούν και τις λεπτομέρειες όπως η διακόσμηση των τοίχων και η τοποθέτηση ηχείων για μουσική.

 


Το μαγαζί έχει αναλάβει να δουλεύει ο Κώστας Νικολάου Καλιακάτσος. Επειδή εκείνη την μέρα είχε πολύ δουλειά δεν προλάβαμε να τα πούμε αλλά στην επόμενη ευκαιρία σας υποσχόμαστε μια συνέντευξη μαζί του. Συνήθως τον βοηθάει με το σερβίρισμα ο Γιώργο Λαμπράκης, ιδιαίτερα τις μέρες που υπάρχει πολύ δουλειά. Το μαγαζί βγαίνει δύσκολα με έναν άνθρωπο ειδικά όταν θέλεις να σερβίρει και φαγητό. Για παράδειγμα εκείνη την μέρα ο Κώστας είχε δύο βοηθούς στην κουζίνα (ψησταριά και μεζέδες) και τον Γιώργο Λαμπράκη στο σέρβις!

 Οι Ναζαίοι τα τελευταία χρόνια με ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως τα δύο καφενεία του (πέρυσι ανακαινίστηκε και το κάτω καφενείο της πλατείας της Πανάγιως Καλιακάτσου) αλλά και ομαδικές όπως η ανακαίνιση του σχολείου και η δημιουργία παιδικής χαράς από τον Σύλλογο Αγ. Νικολάου, απέκτησαν μια αρκετά ζωντανή και όμορφη πλατεία. Υπάρχουν αρκετά ακόμη να γίνουν όπως η ανάπλασή της με δέντρα, παγκάκια, η αναβάθμιση του νεκροταφείου, χώρος πάρκινγκ και άλλες ιδέες που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί και θα γίνουν εν καιρώ αρκεί να συνεχιστούν αυτές οι όμορφες προσπάθειες όπως αυτή της οικ. Γεωργίου.