Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 18:40

Μικρές Στιγμές- τεύχος 192, Ιαν. 2016

 

του Κώστα Σαλαγιάννη 

 

Τα ιαματικά νερά

 

 Υπάρχει στο χωριό μας κάποιο όμορφο μέρος, το οποίο δεν το έχεις  ακόμα  επισκεφτεί;  Αν μου έκανε κάποιος αυτή την ερώτηση,  θα απαντούσα μάλλον ΟΧΙ. Λίγο πολύ, όλα τα μέρη που είναι άξια λόγου, τα γνωρίζω.

 

 Αυτοί, βέβαια, που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας  κάθε ύψωμα, κάθε ραχούλα και κάθε  πεζούλα του χωριού μας  είναι οι κυνηγοί των αγριογούρουνων. Αυτοί γυρνάνε τον τόπο σπιθαμή προς σπιθαμή και  γι’ αυτούς δεν πρέπει να υπάρχει γωνία του χωριού μας, η οποία είναι ανεξερεύνητη. Παρόλα αυτά δεν ήταν κυνηγοί αυτοί που μου είπαν για ένα όμορφο μέρος που υπάρχει στο χωριό μας και το οποίο  δεν το ήξερα.

 

  Ένα απόγευμα,  στα τέλη του Οκτώβρη, ήμουν στο χωριό κι έβλεπα ποδόσφαιρο στο Κρυονέρι, στην ταβέρνα του Στέφανου. Δίπλα μου καθόταν ο Χρήστος Σπύρος, ο καθηγητής από τα Λαγκάδια, (το διευκρινίζω, γιατί στο χωριό μας υπάρχουν κι άλλοι με το ίδιο επώνυμο), μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη και κάποια άλλα παιδιά από τη Φτέρη. Το ποδόσφαιρο δεν παρουσίαζε και πολύ ενδιαφέρον κι έτσι το γυρίσαμε στην κουβέντα.

 

   Κουβέντα στην κουβέντα,  σε κάποια στιγμή ρώτησα, εάν πηγαίνει δρόμος στην τοποθεσία που υπάρχουν  τα «ιαματικά νερά»  στα Λαγκάδια. Μέχρι τότε, αυτό που είχα   στο μυαλό μου για αυτό το μέρος ήταν πως,  κάπου στα Λαγκάδια,  υπάρχει μια πηγή που βγάζει ένα νερό που μυρίζει και για το οποίο λένε πως είναι ιαματικό. Παλιότερα, επί προεδρίας Βασίλη Καλιακάτσου, είχε φτιαχτεί εκεί ένα μικρό κτήριο, το οποίο στη συνέχεια εγκαταλείφτηκε.

 

  Ποτέ μου δεν έχω επισκεφτεί αυτό το μέρος.  Αυτά που έμαθα στη συνέχεια με εντυπωσίασαν και τα  αγνοούσα τελείως.

 

  Σε παλιότερους καιρούς,  στην  περιοχή αυτή στα  Λαγκάδια, λειτουργούσε αυτοσχέδιο κάμπινγκ! (Αυτό, απ’ ότι κατάλαβα, πρέπει να γινόταν τη δεκαετία του 50 και του 60. Ίσως και πριν τον πόλεμο του 40.) Έρχονταν άνθρωποι από γύρω μέρη, έστηναν το καλοκαίρι αυτοσχέδιες καλύβες κι έμεναν εκεί κάμποσες μέρες  για να κάνουν μπάνιο με το νερό αυτό. Βεβαίως, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλές  αναφορές για ανθρώπους που «γιατρεύτηκαν» από τη χρήση αυτού του νερού.  

 

   Έμαθα επίσης  πως μπορεί  κάποιος να πάει στο μέρος αυτό, μέσα από μια υπέροχη διαδρομή, ανεβαίνοντας από τα Λαγκάδια και διασχίζοντας ένα ρέμα,  στη διαδρομή του οποίου υπάρχουν ακόμα και καταρράκτες!  Ενθουσιάστηκα τόσο με την ιδέα των καταρρακτών μέσα στο ρέμα, που ξαναρώτησα αν σίγουρα υπάρχουν. «Ε, καλά, εμείς μέσα σ’ αυτό το ρέμα μεγαλώσαμε», μου είπε ο Δημήτρης.

 

   Είπαμε ότι αξίζει τον κόπο να γνωρίσουν κι άλλοι το μέρος αυτό. Πρότεινα  την ιδέα  να διοργανώσουμε μια πεζοπορία, για όποιον φυσικά θέλει να ακολουθήσει. Κοιτάζοντας πότε μπορεί να γίνει αυτό,  καταλήξαμε ότι καλύτερη ημερομηνία είναι το Μεγάλο Σάββατο,  το πρωί. Θα είναι άνοιξη, θα έχει ακόμα νερό το ρέμα για να μπορούμε να θαυμάσουμε και τους καταρράκτες και θα υπάρχει κόσμος στο χωριό για να μπορεί κάποιος, άμα θέλει, να ακολουθήσει. Ο Χρήστος,  ως γυμναστής που είναι, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την άψογη διοργάνωση μιας τέτοιας διαδρομής.

 

   Εκείνη τη βραδιά έφυγα από την ταβέρνα ικανοποιημένος με όσα άκουσα και  στο μυαλό μου γύρναγαν διάφορα σχέδια για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των ιαματικών νερών. Την επόμενη μέρα, που μάζευα σταφύλια, όλο σκεφτόμουν πως μπορεί η κοινότητα  να αξιοποιήσει ατό το μέρος. Έλεγα να προτείνουμε στο Δήμο μας την αξιοποίηση αυτών των πηγών, μέσα από κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

 

   Το επόμενο βράδυ, πήγα στο Ζεύκι,  να πιω ένα κρασί. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ρώτησα τον Κώστα Βασιλείου, ήταν  γι’ αυτό το νερό στα Λαγκάδια.Προς  μεγάλη απογοήτευσή μου, μου είπε πως, όταν ήταν πρόεδρος, έστειλε δείγμα αυτού του νερού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για ανάλυση. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης  έδειξε ότι δεν πρόκειται για νερά που είναι άξια λόγου. Θα ευχόμουν να  έχει κάνει λάθος το πανεπιστήμιο στην ανάλυσή του, αλλά δε νομίζω…

 

   Παραμένει όμως   η ιδέα για την  πορεία ως αυτές τις πηγές. Δεν έχω μιλήσει ξανά από τότε με το Χρήστο για να κανονίσουμε τις λεπτομέρειες. Το Μεγάλο Σάββατο, είναι η τελευταία μέρα του Απρίλη.  Μέχρι τότε έχουμε καιρό… 

    

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο Νερόμυλος δημιουργήθηκε το 2000 απο τον...

"Το ζεύκι"

Παρουσίαση ταβέρνας "Το ζεύκι" στον Βαθύκαμπο Άρτας    

Άραχθος Χαγιάτι

Άραχθος Χαγιάτι

Το Ξενοδοχείο ''Άραχθος Χαγιάτι'' βρίσκεται στην Φτέρη...

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του Κώστα Βασιλείου στον...

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτ…

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτσου

Τις Απόκριες επισκεφτήκαμε και εμείς το καφενείο...

kalesma