Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 04:11

Συνέντευξη με τον Πάνο Λαμπράκη

To μεσημέρι της 23ης Αυγούστου ανηφόρισα τον σχετικά φρεσκοασφαλτωμένο δρόμο προς τις Κούνιες. Εκεί είναι το πατρικό σπίτι και δίπλα ακριβώς το οινοποιείο του Πάνου Λαμπράκη γιού του Γιάννη «Κούνια» όπως τον ξέρουν όλοι οι Κεντρικιώτες! Ο πατέρας του Γιάννη, Παναγιώτης Λαμπράκης κατάγεται από τα Λαμπρακέϊκα στους Ναζαίους. Την προηγούμενη φορά που είχα επισκεφθεί τον Πάνο τον «έπιασα» παρέα με τον πατέρα του να πελεκάνε την πέτρα και να χτίζουν το οινοποιείο που δεν ήταν ακόμη έτοιμο εξωτερικά. Τώρα πια οι εργασίες έχουνε τελειώσει και έτσι κανονίσαμε για την συνέντευξη και φωτογραφίες του χώρου.

 

- Πές μας λίγα λόγια για τα αμπέλια σου, το οινοποιείο και γενικά για την δραστηριότητά σου.


Ξεκίνησα να φυτεύω τα πρώτα κλήματα πριν 6 χρόνια και συνεχίζω να φυτεύω νέα φιντάνια κάθε χρόνο. Από λευκές ποικιλίες έχω φυτέψει Μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας και Μοσχούδι ενώ από ερυθρά: καμπερνέ , μερλό,
σιρά αγιωργίτικο, μοσχάτο Αμβούργου και φυσικά ζαμπέλα. Συνολικά 35 στρέμματα και συνεχίζουμε.
Έχω πλήρες εμφιαλωτήριο στο οινοποιείο αλλά δίνω και χύμα συνήθως μέσα σε ασκούς. Για χύμα βγάζω ένα λευκό και ένα κόκκινο. Στο εμφιαλωμένο βάζω καμπερνέ παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια και μαλαγουζιά σε λευκό. Φέτος σκέπτομαι να δοκιμάσω ανάμιξη καμπερνέ με μερλό για εμφιάλωση. Γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι και σε νέες ποικιλίες αλλά και σε νέους συνδυασμούς. Για παράδειγμα είμαι από τους λίγους που φτιάχνουνε κρασί από ζαμπέλα ημίγλυκο.Αρέσει αρκετά, κυρίως σε γυναίκες.

Είχα δοκιμάσει παλαιότερα κρασί από ζαμπέλα. Είναι πολύ γλυκό και πίνεται μάλλον ως ηδύποτο. Παρά ταύτα όντως ενδιαφέρον αφού η ζαμπέλα κατά παράδοση στον τόπο μας χρησιμοποιείται μόνο για τσίπουρο.

 

- Τι ποσότητες παράγεις ;


- Φέτος είχα 17 τόννους κρασί αλλά ήτανε μια σχετικά κακή χρονιά σε ποσότητες. Από τους 17 τόννους οι 6 εμφιαλώνονται σε γυάλινα μπουκάλια. Επίσης βάζω για παλαίωση 5-6 δρύινα βαρέλια. Ήδη στα μέσα της χρονιάς το
λευκό πουλήθηκε όλο ενώ το κόκκινο κι αυτό κοντεύει να φύγει. Ο στόχος είναι 25 τόννοι, εκεί είναι το «ταβάνι» με βάση τους χώρους που έχω στο οινοποιείο.
Γενικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ανταπόκριση που έχουν βρει τα κρασιά μου. Το χύμα φεύγει κυρίως σε ταβέρνες και καφενεία της περιοχής. Στην Πράμαντα με φωνάξανε φέτος και έδωσα σε 3 μαγαζιά αλλά να φανταστείς δεν φτάνει να δίνω στα άλλα Τζουμερκοχώρια όπως το Βουργαρέλι. Φεύγουνε πολλά μπουκάλια και στις εκδηλώσεις, πανηγύρια...

 

 

Ο Πάνος έβαλε 2 ποτήρια να δοκιμάσαμε το λευκό από μαλαγουζιά και ασύρτικο. Ήτανε ωραίο και ισορροπημένο. Τράβηξα μερικές φωτογραφίες με τα μπουκάλια και δεν μπόρεσα να μην βγάλω την αυστηρότητά μου σχολιάζοντας την ετικέττα ως λίγο «παλαιομοδίτικη».

 

- Ψάχνομαι και με την ετικέττα, είναι αρκετά πρόχειρη. Είναι στα σχέδιά μου να την επιμεληθούμε πιο σοβαρά. Έχουμε και περιορισμούς στην ονομασία και την αναγραφή των ποικιλιών. Βλέπεις, η περιοχή μας δεν είναι αμπελουργική ζώνη. Είμαστε σε άλλη κατηγορία. Εμείς δεν μπορούμε να γράψουμε Τζουμέρκα ως περιοχή προέλευσης όπως πχ. μπορεί η Ζίτσα. Πρέπει να γίνουν πολλά κλήματα στην περιοχή για να κηρυχθεί αμπελουργική ζώνη. Πρέπει να ασχοληθεί πολύς κόσμος. Αλλά αυτή είναι και η πρόκληση για το μέλλον.
Αν ασχοληθούνε σοβαρά και άλλοι ντόπιοι και κυρίως νέοι, μπορούμε να δώσουμε μεγάλη αξία στον τόπο μας. Δυστυχώς αυτό το οινοποιείο που έχω, σαν χώρος, δεν μου επιτρέπει να φτιάξω παραπάνω κρασί και να εξυπηρετώ και άλλους παραγωγούς.

 

 

Έπεσε η ματιά μου στο δοκάρι της στέγης που ήτανε γύρω στα 7-8 μέτρα και ολόισιο. Πολύ εντυπωσιακό, όπως και οι χειροποίητες καρέκλες και το τραπέζι που καθόμαστε. Όλα φτιαγμένα με τα χέρια και την φαντασία του Πάνου. Την σκέψη μου διέκοψε η ντουντούκα του οπωροπώλη που πέρναγε με το φορτηγάκι και διαλαλούσε την πραμάτει του. Ο Πάνος με ενημέρωσε ότι ο οπωροπώλης είναι και κλαρινιτζής!

 

- Εδώ στο χωριό πρέπει να ασχολείσαι με πολλές δουλειές για να επιβιώσεις. Είναι πολύ δύσκολα στο χωριό. Θέλει πολύ δουλειά. Εγώ ασχολούμαι με την οικοδομή και ευτυχώς που υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά. Πρωί οικοδομή, απόγευμα χωράφια και οινοποιείο. Ειδικά τώρα κάθε Σεπτέμβρη που ξεκινάει ο τρύγος χρειάζονται και έξτρα χέρια. Τα υπόλοιπα όπως εμφιαλώσεις και διανομές είναι οικογενειακή υπόθεση. Το κτίσμα του οινοποιείου το φτιάξαμε με προσωπική εργασία εγώ και ο πατέρας μου. Νά’ ναι καλά.
Ξεκινάμε από τέλος Αυγούστου τον τρύγο με την μαλαγουζιά που είναι πρώϊμη ποικιλία και τρυγούμε μέχρι και τέλος Οκτώβρη. Έχω παιδιά από την οικοδομή που βοηθάνε και η γυναίκα όσο την αφήνουν τα παιδιά μας και οι δουλειές του σπιτιού αλλά ευτυχώς έχω και καλή γειτονιά που βοηθάει και στον τρύγο και σε άλλες δουλειές όταν χρειάζεται.
Έχουμε και 15 στρέμματα ελιές. Ξέρεις οι δικές μας βουνίσιες ελιές δεν είναι πολύ παραγωγικές αλλά βγάζουμε αγουρέλαιο εξαιρετικής ποιότητας. Δεν περισσεύει για πούλημα. Δίνω λάδι σε όσους με βοηθάνε...

Από νερό πώς τα πάτε εδώ στο χωριό;

 

- Δεν έχω νερό για αυτοματισμούς, το υδραγωγείο είναι μηδέν το καλοκαίρι και ξεμένει από νερό το χωριό. Οι αρχές δεν έχουνε ενδιαφερθεί. Έχω φροντίσει όμως να φυτέψω βαθυά τα κλήματα οπότε και δεν διψάνε εύκολα. Έχω και νερό από πηγή και ποτίζω τα πιο ευαίσθητα κλήματα το καλοκαίρι που έχουν ανάγκη.

 

Με το τσίπουρο που είναι και το βασικό ποτό της περιοχής έχεις ασχοληθεί;


-Βγάζω κάποιες μικρές ποσότητες μόνο από ζαμπέλα αφού μόνο αυτό πίνουν στην περιοχή μας. Το καμπερνέ βγάζει και αυτό καλό τσίπουρο αλλά όλοι εδώ γύρω αν δοκιμάσουν άλλο από ζαμπέλα σου λένε ότι δεν είναι τσίπουρο! Το τσίπουρο είναι πολύ ενδιαφέρον προιόν αλλά τώρα είμαι φούλ σε δουλειά και δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ και με αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι η ζαμπέλα δεν είναι νόμιμη ποικιλία και άρα δεν μπορείς να αναγράψεις στην ετικέττα ότι είναι τσίπουρο από ζαμπέλα. Έχω φτάσει και στα υπουργεία και τον νομάρχη αλλά δεν έχουμε βρει ανταπόκριση.

Θα μπορούσε να γίνει ένας συνεταιρισμός. Όποιος καλλιεργούσε ζαμπέλλα θα μπορούσε να το δίνει στο αποσταγματοποιείο και έτσι θα υπήρχε ανάπτυξη του τόπου. Όποιος ξένος πίνει ζαμπέλα τσίπουρο τρελλαίνεται. Αρέσει πολύ. Τώρα που αρχίζει και αναπτύσσεται η περιοχή τουριστικά και έχουμε και επισκέπτες υπάρχει ζήτηση γενικά για ντόπια προιόντα οπότε μπορούμε να προωθήσουμε περισσότερο τσίπουρο.

 

Γενικά όπως μου τα περιγράφεις καταλαβαίνω ότι και συ όπως πολλοί άλλοι επιχειρηματίες, αντιμετώπισες το γνώριμο παράλογο και αντιεπιχειρηματικό κράτος.


-Με τις άδειες οινοποιείας και εμφιάλωσης δυσκολεύτηκα πολύ. Κυρίως γιατί ήτανε το πρώτο οινοποιείο που πήρε ποτέ άδεια στον νομό Άρτας. Οπότε καταλαβαίνεις, οι υπηρεσίες δεν είχανε ιδέα. Οι προδιαγραφές του οινοποιείου είναι πολύ αυστηρές από τον διαχωρισμό των χώρων των δεξαμενών, της εμφιάλωσης και της αποθήκευσης μέχρι το βιομηχανικό δάπεδο και τις συνθήκες υγιεινής.


Κάπου εκεί πιάσαμε κουβέντα και για το αμπέλι του πατέρα μου του Σωκράτη που δυσκολεύεται με τα κρασοστάφυλα σε αντίθεση με την ζαμπέλα που είναι ανθεκτική και δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου ραντίσματα.


- Θα σου δώσω φιντάνια από 2 ποικιλίες που έχω βάλει πειραματικά, η μία λευκή ποικιλία από τα Γιάννενα και η δεύτερη ερυθρή από την Κέρκυρα. Αυτές μπορούν να ευδοκιμήσουν χωρίς ραντίσματα και άρα βιολογικά. Θα βγάλω 2-3 τόννους από αυτές φέτος.

Έβαλε ο Πάνος και δοκιμάσαμε λίγο από το κόκκινο βιολογικό. Είχε υπέροχο βαθύ ροδί κόκκινο και θαυμάσιο δυνατό άρωμα. Η γεύση όμως ήταν σχετικά άτονη. Όπως μου είπε κάθε χρόνο τα αμπέλια θα βγάζουν και καλύτερο κρασί.
 

Στην Αθήνα πηγαίνεις καθόλου;


- Μόνο άν χρειάζεται , 4-5 φορές τον χρόνο αλλά όχι για βόλτα. Υπάρχουν καλύτεροι και ποιό κοντινοί προορισμοί για διασκέδαση και εκδρομές. Αλλά τυχαίνει κανάς γάμος ή κυρίως δουλειές για το οινοποιείο. Εσείς λέτε πότε να φύγετε από κει και μεις να’ ρθούμε;

 

Έβγαλα μερικές ακόμη φωτογραφίες από το οινοποιείο και χαιρέτησα.


- Θα τα πούμε το βράδυ στο πανηγύρι στους Ναζαίους. 

  • Του Χρήστου Χουλιάρα: Του Χρήστου Χουλιάρα

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο Νερόμυλος δημιουργήθηκε το 2000 απο τον...

"Το ζεύκι"

Παρουσίαση ταβέρνας "Το ζεύκι" στον Βαθύκαμπο Άρτας    

Άραχθος Χαγιάτι

Άραχθος Χαγιάτι

Το Ξενοδοχείο ''Άραχθος Χαγιάτι'' βρίσκεται στην Φτέρη...

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του Κώστα Βασιλείου στον...

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτ…

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτσου

Τις Απόκριες επισκεφτήκαμε και εμείς το καφενείο...

kalesma